Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Brasilianterrieri

 

 Rotukuvaus

Fox Paulistinha eli brasilianterrieri kuuluu keskikokoisten terrierien ryhmään (FCI:n ryhmä 3). Nimi Fox Paulistinha tulee rodun alkuperäisestä kasvatusalueesta. Rodun maksimi säkäkorkeus on 40cm ja paino ei saa ylittää 10 kiloa. Väriltään koirat ovat kolmivärisiä, jossa pohjavärinä on valkoinen. Turkissa on erikokoisia ja -muotoisia mustia, sinisiä tai ruskeita laikkuja. Pään ja korvien tulee olla tummat; valkoista saa olla kuono-osassa ja kapeassa piirrossa.
Koiran tulee olla neliömäinen ja varustettu kauniisti kaareutuvilla linjoilla. Ylhäältä katsottuna koiran pää on kolmion muotoinen. Korvat ovat kaukana toisistaan ja kuono kapenee melko voimakkaasti silmistä tummaan kirsuun. Koiralla on hyvä otsapenger. Koiran selkä laskee hieman säästä lantioon päin. Selkä on suhteellisen lyhyt ja lihaksikas. Eturinta on kohtuullisen leveä, jolloin eturaajat pääsevät liikkumaan vapaasti. Vatsalinja muistuttaa hieman vinttikoiran vatsaa, mutta ei kohoa aivan yhtä jyrkästi lantiota kohden. Häntä on lyhyt ja koira kantaa sitä pystyssä. Hännän ei tule kaartua selän päälle. Raajat ovat edestä katsottuna suorat. Liikkeet ovat lyhyet ja nopeat. Koira liikkuu kumipallomaisesti. Karva on lyhyt ja sileä.
Luonteeltaan brasilianterrieri on tyypillisen vilkas terrieri. Se elää jatkuvasti täyttä elämää ja haluaa osallistua väsymättömästi kaikkeen ympärillään tapahtuvaan niin sisällä kuin ulkonakin. Tyypillistä on koiran poikkeuksellisen voimakas kiintymys perheenjäseniin ja selkeä pidättyvyys vieraita kohtaan. Vaikka koira voi vaikuttaa aralta, se ei missään tapauksessa ole sitä vaan pelkästään varovainen. Rotua voikin kuvata hieman yllättävällä sanaparilla epäluuloinen mutta ystävällinen.
Vilkkaan ja aktiivisen luonteensa vuoksi rotu ei sovellu aivan kaikille vaan koiran omistajan tulee olla aktiivinen ja halukas touhuamaan koiransa kanssa. Toiminnaksi kelpaa mikä tahansa pitkistä metsälenkeistä kilpailuihin tähtäävään koulutukseen. Pääasia on se, että koiran aivot saavat tekemistä.
 Rotumääritelmä


BRASILIANTERRIERI (TERRIER BRASILEIRO)
Ryhmä: 3
FCI:n numero: 341
Hyväksytty: FCI 20.1.1998, SKL-FKK 2.12.1998
Alkuperämaa: Brasilia
 

Käyttötarkoitus
Pienriistan metsästykseen käytettävä koira, vahti- ja seurakoira.
 

Lyhyt historiaosuus
Brasilianterrierin esi-isät eivät ole kotoisin Brasiliasta. Viime vuosisadalla ja tämän vuosisadan alussa useat nuoret brasilialaiset opiskelivat eurooppalaisissa yliopistoissa, etenkin Ranskassa ja Englannissa. Usein nämä nuoret avioituivat ulkomailla ja kotiin palatessaan heidän vaimonsa toivat mukanaan pieniä terrierityyppisiä koiria. Nuoret perheineen palasivat maatiloille, joilta he olivat lähteneet. Pieni koira sopeutui maatilan elämään ja risteytyi paikallisten koirien kanssa. Näin muotoutui uudentyyppinen koira, jonka ulkomuoto vakiintui muutaman sukupolven aikana. Kun suuret kaupungit kehittyivät, niiden komeat kaupunkikeskukset houkuttelivat maanviljelijöitä perheineen ja työntekijöineen. Siten pieni koira joutui kokemaan toisenkin ympäristönmuutoksen.
 

Yleisvaikutelma
Keskikokoinen, solakka ja tasapainoinen koira, jolla on kiinteä, mutta ei liian raskas rakenne. Neliömäisessä rungossa on kauniisti kaartuvat linjat, jotka erottavat sen suoralinjaisesta sileäkarvaisesta kettuterrieristä.
 

Käyttäytyminen/Luonne
Väsymätön, tarkkaavainen, toimelias ja innokas; ystävällinen ja hyväntahtoinen tuttuja kohtaan.
 

Pää
Ylhäältä katsottuna kolmion muotoinen, tyvestään leveä, korvat ovat kaukana toisistaan, pää kapenee huomattavasti silmistä lähtien kohti kirsua. Sivulta katsottuna pään ylälinja nousee hieman kirsusta kohti otsapengertä, on jyrkkä silmien välissä ja kaartuu hieman kohti niskakyhmyä.
 

Kallo-osa
Kaareva; otsa on kohtalaisen litteä. Ylhäältä katsottuna kallon sivut kaartuvat silmiä kohti. Etäisyys silmän ulkokulmasta korvan kiinnityskohtaan on sama kuin silmien ulkokulman väli. Otsauurre on hyvin kehittynyt.
 

Otsapenger
Korostunut.
 

Kirsu
Kohtalaisen kehittynyt ja väriltään tumma. Sieraimet ovat avarat.
 

Kuono-osa
Ylhäältä katsottuna silmien ulkokulmasta kirsun kärkeen tasakylkisen kolmion muotoinen. Kuono on voimakas ja silmien alta hyvin meislautunut, hieman laskeva kuonon tyvi korostaa otsapengertä.
 

Huulet
Kuivat ja tiiviit, ylähuuli on juuri ja juuri alahuulen päällä peittäen hampaat. Suu sulkeutuu täydellisesti.
 

Hampaat/Purenta
42 hammasta, jotka ovat oikein sijoittuneet ja hyvin kehittyneet. Leikkaava purenta.
 

Posket
Kuivat ja hyvin kehittyneet.
 

Silmät
Sijoittuneet niskakyhmyn ja kirsun puoliväliin, kaukana toisistaan, silmien ulkokulman välinen etäisyys on sama kuin etäisyys silmän ulkokulmasta kirsun kärkeen. Silmät katsovat suoraan eteenpäin, ne ovat kohtuullisen ulkonevat ja kooltaan suuret. Kulmakaaret ovat hieman korostuneet. Silmät ovat pyöreähköt, avoimet ja eloisat; ilme on innokas. Sinisillä koirilla silmät ovat siniharmaat, ruskeilla ruskeat, vihreät tai siniset.
 

Korvat
Kiinnittyneet kallon sivuille silmien kohdalle ja kauas toisistaan korostaen kallon leveyttä. Korvat ovat kolmionmuotoiset, teräväkärkiset ja asennoltaan puolipystyt, korvan kärki on taittunut kohti silmän ulkokulmaa. Korvia ei typistetä.
 

Kaula
Kohtuullisen pitkä ja tasapainoinen suhteessa päähän. Kaula liittyy sulavasti päähän ja runkoon. Se on puhdaslinjainen, kuiva ja ylälinjaltaan hieman kaareva.
 

Runko
Tasapainoinen ja neliömäinen, ei liian raskas. Ääriviivat ovat kauniin kaarevat.
 

Ylälinja
Kiinteä ja suora, laskee hieman säästä kohti lantiota.
 

Säkä
Selvästi erottuva ja liittyy sulavasti eturaajoihin.
 

Selkä
Suhteellisen lyhyt ja lihaksikas.
 

Lanne
Lyhyt ja kiinteä, liittyy sulavasti lantioon.
 

Lantio
Hieman viisto, hyvin kehittynyt ja lihaksikas; hännän kiinnitys on matala.
 

Rintakehä
Eturinta ei ole kovin korostunut, se on kohtuullisen leveä, jotta eturaajat liikkuvat vapaasti. Rintakehä on pitkä ja syvä, ulottuu kyynärpäiden tasolle. Rintalasta on pitkä, vaakatasossa ja kohtuullisen kaareva. Kylkiluut ovat kaarevat.
 

Alalinja ja vatsa
Vatsalinja on hieman kaareva ja kohoaa takaosaa kohti, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin whippetillä.
 

Häntä
Matalalle kiinnittynyt ja lyhyt, typistetty toisen ja kolmannen nikaman välistä. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Typistämätön häntä on lyhyt, ei kintereisiin asti ulottuva, matalalle kiinnittynyt, vahva ja asennoltaan yläviisto, ei kierry selän päälle.
 

Eturaajat, yleisvaikutelma
Eturaajat ovat edestä katsottuna suorat, melko kaukana toisistaan ja yhdensuuntaiset takaraajojen kanssa, jotka myös ovat suorat, mutta kauempana toisistaan.
 

Lavat
Pitkät ja viistoudeltaan 110 – 120%
 

Olkavarret
Suunnilleen lapojen mittaiset.
 

Kyynärät
Tiiviisti rungon myötäiset, samalla korkeudella kuin rintakehän alalinja.
 

Kyynärvarret
Suorat, hoikat ja kuivat.
 

Ranteet
Avoin kulmaus.
 

Välikämmenet
Suorat ja hoikat.
 

Käpälät
Tiiviit, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset, jäniksenkäpälän muotoiset, kaksi keskimmäistä varvasta ovat toisia pitemmät.
 

Takaraajat, yleisvaikutelma
Takaraajat ovat voimakaslihaksiset ja kaikilta osin sopusuhtaiset; reidet ja sääret ovat hyvin kehittyneet.
 

Reidet
Hyvin kehittyneet ja lihaksikkaat.
 

Polvet
Kulmaus on tylppä.
 

Sääret
Suhteessa reiden pituuteen ja leveyteen.
 

Kintereet
Korkeat, kinnerkulma on tylppä.
 

Välijalat
Suorat.
 

Käpälät
Tiiviit ja etukäpäliä pitemmät.
 

Liikkeet
Tyylikkäät, vapaat, lyhyet ja nopeat.
 

Nahka
Rungonmyötäinen ja kuiva, ei löysä.
 

Karva
Lyhyttä, sileää ja ohutta, ei kuitenkaan pehmeää; pinnanmyötäistä ja rotan karvan tyyppistä. Iho ei näy karvapeitteen läpi. Karva on ohuempaa päässä, korvissa, kaulan alapuolella, eturaajojen sisä- ja alaosassa sekä reisien takapuolella.
 

Karva
Vallitseva pohjaväri on valkoinen, jossa on mustia, ruskeita tai sinisiä värialueita. Seuraavat tyypilliset ja rodunomaiset värimerkit tulee aina esiintyä: punaruskeat merkit silmien yläpuolella, kuonon kummallakin sivulla ja korvan reunoissa ja sisäpuolella. Näitä punaruskeita merkkejä voi olla muuallakin rungossa valkoisen ja värialueiden välissä. Päässä ja korvissa tulee aina olla mustaa, ruskeaa tai sinistä; päässä voi olla valkoinen ”pläsi” tai valkoiset merkit mieluiten otsauurteessa ja kuonon sivuilla, niin tasapainoisesti sijoittuneina kuin mahdollista.
 

Säkäkorkeus
Urokset 35 – 40cm, nartut 33 – 38cm.
 

Paino
Korkeintaan 10 kg.
 

Virheet
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
 • rakennevirheet
 • käyrät raajat
 • pitkä tai epätyypillinen karvapeite
 • puutteet tyypillisessä rodunomaisessa värityksessä
 • täysin pystyt korvat
 • liian voimakaslihaksiset tai liian löysät lavat.

Hylkäävät Virheet
 • vihaisuus tai arkuus
 • muunlainen kuin hieman viisto lantio
 • ylä- tai alapurenta
 • tasapainoisuuden puute, epätyypillinen rakenne.
 • HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.
Lähde: Brasilianterrieri – Fox Paulistinha Ry, www.brasilianterrierit.net